Den svenska sommaren bjuder på både bra och dåliga dagar. Under de dåliga dagarna är maten inte högt prioriterad men under de soliga dagarna är det tvärtom. Att sitta vid sjön/havet/poolen med en fräsch sallad och något grillat är det bästa med sommaren enligt mig. Men man vill inte slösa allt för mycket tid på att laga maten, därför vill jag ge er några tips på lättlagade, fräscha och såklart goda sommarmaträtter.

Grillad lax med lyxig sallad och Srirachamajonnäs

Tillagning: 40 min| Portioner: 4

Denna maträtt är god, relativt lättlagad och väldigt fräsch. Servera laxen mad den asiatiska salladen och toppa med srirachamajonnäsen.

Ingredienser

Laxen

  • 360 gram lax
  • 0,5 krukor färsk koriander
  • 2 tsk chiliflakes
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 0,5 tsk flingsalt

Salladen

  • 1 st romansallad
  • 0,5 st gurka
  • 75 gram salladslök
  • 50 gram saltade cashewnötter
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 2 st tomater
  • 1 st citron

Srirachamajonnäs

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 salladslökar
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk sriracha

Tillagning

  1. Tänd grillen och läs igenom tillagningen innan du börjar grilla

Lax

  1. Dela laxen i två delar
  2. Finhacka koriander. Gnid in laxbitarna med koriander, fänkålsfrö, chiliflakes och salt. Låt stå i 15 min.

Srirachadressing

  1. Blanda samman majonnäs och sriracha.
  2. Mosa ner salladslök och vitlöksklyfta

Sallad

  1. Strimla salladen och lägg i mitten på ett fat
  2. Dela gurkan på längden och gröp ur det vattniga. Tärna gurkan smått. Strimla salladslök
  3. Skiva tomaten och citronen och toppa på salladen

Lax

  1. Grilla laxen snabbt på båda sidor. Laxen ska få en fin grillyta men vara rå inuti
  2. Lägg de två grillade laxbitarna på salladsfatet. Toppa med grovhackade cashewnötter och korianderblad
  3. Ringla över resten av dressingen över laxen. Klicka över srirachadressing eller servera den i en skål vid sidan av

Inspirationen till denna goda maträtt är från tasteline.

Kyckling wraps med currysås

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • olivolja

Sås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk honung
  • 1,5 tsk curry
  • En nypa salt

Tillbehör

  • 1/2 st grön paprika
  • 1/2 röd paprika
  • 1 st gullök
  • 50 gram sallad, blandad
  • 1 st lime
  • 8 st tortillabröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Skala och hacka gullöken.
  3. Salta och peppra kycklingen. Hetta upp smör och olja i stekpannan och stek kycklingen tills de blir gyllenbruna. Släng i gullöken och stek tills de blir gyllenbruna. Lägg över kycklingen och löken i en form och in i ugnen i ca 20 min.
  4. Blanda ihop creme fraiche med honung och curry. Tillsätt salt efter smak och ställ in den i kylen.
  5. Hacka paprikorna och salladen.
  6. Ta ut kycklingen och löken från ugnen. Skär kycklingen i fina skivor. Se till att kycklingen är färdig.
  7. Värm upp torillabröden och bred ut currysåsen på. Fyll brödet med paprika, sallad och kycklingen.

Inspirationen till denna smarriga kycklingwrap kommer från tasteline.

Hoppas ni uppskattar mina tips och hoppas att det smakar gott.

Emma
ludwigspjut1@gmail.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *