Affärsöverlåtelse

Jag har väldigt länge varit sugen på att driva någon sorts företag. Jag vet inte riktigt varför jag är så sugen på att göra det men det verkar kul. Eftersom jag är så intresserad av kläder och hår så funderade jag på att starta någon sorts hårsalong där vi sålde både hårprodukter och kläder. Efter min briljanta idé började jag läsa på om hur man startar ett företag och då försvann suget lite. Enligt texterna jag läste var det en väldig process att starta ett eget företag. Så jag gjorde lite mer research och hoppades på att hitta något annat alternativ. Tillslut fick jag reda på att man kan göra en affärsöverlåtelse istället för att starta ett nytt företag. Jag läste flera sidor om vad affärsöverlåtelse var och delar gärna med mig av informationen till er.

Affärsöverlåtelse

När man gör en affärsöverlåtelse betyder helt enkelt att du tar över en existerande verksamhet. Då kan du driva ett företag utan att få igenom den långa processen för att starta ett nytt företag.

Fördelar

Den största fördelen med att göra en affärsöverlåtelse är att det är mindre riskfullt än att skapa ett nytt företag. När du köper upp ett företag tar du över en etablerad verksamhet. I de flesta fallen har företaget redan en kundbad, ett rykte och medarbetare. Det enda du egentligen behöver göra är att modifiera alla rutiner, arbetarvillkor och system så att de ska passa dig.

Analysera och välj rätt

Först och främst måste du välja en verksamhet som du tror kommer passa dig. Om du vill driva en frisörsalong kan du såklart inte köpa en verkstad eller en mataffär. Det gäller att hitta en verksamhet som är verksamma inom branschen du vill jobba i. När du hittat en verksamhet som du tror på är det viktigt att du analyserar företaget. Hur mycket är företaget värt? Vad ska överlåtelse inkludera? Hur ser framtiden ut för företaget? Skatteeffekter? De uppkommer säkert fler ekonomiska, skattemässiga och juridiska frågor under överlåtelsen som bör svaras.

Ta hjälp

Det bästa sättet att gå igenom alla dessa frågor som uppkommer under affärsöverlåtelsen är att ta hjälp av en företagsmäklare. De ger dig råd under överlåtelseprocessen och hjälper dig se över marknaden. De kan även hjälpa dig med att analysera företagets som säljs så att du får reda på varför det säljs, den allmänna uppfattningen om företaget och hur framtiden ser ut för företaget.

Även om en företagsmäklare kan hjälpa dig med så mycket rekommenderar vi att ta hjälp av andra professionella i din närhet. Som till exempel banken och din revisor eller advokat. Det är mycket viktigt att du på något vis ser över och kontrollerar all viktig information innan du genomför hela överlåtelsen.

Finansiering

För att köpa och kunna driva en verksamhet behövs såklart pengar. Hur mycket pengar som behövs beror helt på vilken sorts verksamhet du köper och hur stor den är.

Banklån

Banklån är det vanligaste sättet att finansiera sitt företag med. Det är smidigt och lätt i de flesta fallen. Bankerna brukar också erbjuda specialvillkor vid lånen som gynnar kunden.

Egen insats

Det går såklart att finansiera med eget kapital. Om man har möjlighet till detta är det såklart bäst eftersom man slipper ränta. Om man sätter upp ett aktiebolag krävs en insättning på 100 000 kr i aktiekapital. Ibland behövs såklart ett större aktiekapital eftersom vissa företag har större utgifter än andra.

Crowdfunding

Det går även att finansiera företaget med hjälp av crowdfunding. Det innebär att flera människor bidrar med små summor pengar till ditt företag. Det krävs dock ganska mycket marknadsföring för att tillräckligt många ska bli intresserade av ditt företag och bidra med pengar.

Hoppas denna informationen hjälpte er lika mycket som den hjälpe mig. Jag ska i alla fall söka runt på internet efter företag som ser lovande ut.

Lämna en kommentar